Gonna start a build and see where it goes ===> TWINSCREW !!! :-p

User avatar
jondee86
Moderator
Posts: 2316
Joined: Fri Jan 11, 2013 10:21 pm
Location: Wellington, New Zealand

Re: Gonna start a build and see where it goes ===> TWINSCREW !!! :-p

Postby jondee86 » Sun Nov 04, 2018 7:50 pm

Yeah, I was surprised that the GZE coils couldn't keep up with my modest tune.
They are made for a supercharged engine that runs 8psi stock, and I used them
because I thought for sure they could stretch to 15-16psi. Maybe I have bad plug
leads... I'll test them tomorrow. Or maybe spraying water-meth makes it harder
for the spark to jump the gap ?

I gapped down to 0.6mm and got some improvement, and then down to 0.5mm
and all but eliminated the misfiring. But I want to run 0.8mm and figured that
COP's would get me there. I got them off a guy who uses them on all his N/A and
boosted 4AGE builds and never had any problems with the 1NZ units. But we are
talking 20-25psi drift or road cars, not 30psi plus monsters.

The other reason I decided to change to COP's was so that I can run full sequential
fuel and ignition, and phase the injectors correctly. This is supposed to give a
smoother running engine, and I'm all for that. If the 1NZ COP's don't give me clean
ignition with an 0.8mm gap, I'll go with Plan C which is some LS smart coils :)

EDIT: Thinking about what I said above regarding phasing injectors... they are
actually already phased correctly (sequential following firing order). And even with
wasted spark ignition is essential... it has to fire each cylinder at the right time
in the correct order or the engine would not run. So no real gain with COP's fired
sequentially except that the coil only fires once every 720 deg of engine rotation.

And as far as the GZE coils go, I remember now that I powered them from the
keyswitch via the factory ignition circuit and 35 year old wiring. Could be that there
is a bit of voltage drop there that is causing the weak spark. I'll try and check that
tomorrow as well. I was planning to run a dedicated power supply for the COP's so
if need be I can install that and hook it up to the GZE coils to see if it makes any
improvement.

Cheers... jondee86
Give a person a fish, they eat for a day. Suggest they search before posting, and they learn a skill for a lifetime.

Disable adblock

This site is supported by ads and donations.
If you see this text you are blocking our ads.
Please consider a Donation to support the site.


User avatar
jondee86
Moderator
Posts: 2316
Joined: Fri Jan 11, 2013 10:21 pm
Location: Wellington, New Zealand

Re: Gonna start a build and see where it goes ===> TWINSCREW !!! :-p

Postby jondee86 » Mon Nov 05, 2018 2:28 pm

In order of length, the leads (OEM) test at 9.33, 8.52, 6.54 and 4.02 kOhms. This
is within the 1000 Ohms/inch of length guideline and so I call the leads good.

Now to figure out a way to test the voltage to the coil with the engine running ?

Cheers... jondee86
Give a person a fish, they eat for a day. Suggest they search before posting, and they learn a skill for a lifetime.


Return to “OWNERS and BUILDERS”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests